Tekstas kompiuteryje.
  • Skaitmeninis tekstas – multimodalinis, t. y., daugiarūšis, tekstas, sukurtas naudojant skaitmenines technologijas ir pateiktas elektroniniu pavidalu. 
  • Skaitmeninis tekstas apima rašytinio teksto ypatybes, taip pat yra interaktyvus, t. y. susijęs su abipusiu, grįžtamuoju ryšiu, paremtu elektroninių duomenų sistemų mainais.
Vyras skaito tekstą kompiuteryje.

Skaitmeninių tekstų ypatybės

Skaitmeninis tekstas apima įvairius interaktyvius elementus: nuorodas, interaktyvius mygtukus, diagramas ar apklausas, temų ar abėcėlinius sąrašus. Skaitytojas pats pasirenka informacijos peržiūros ir skaitymo eigą. Informacijos paieškai naudojama paieškos funkcija, skaitytojui leidžiama komentuoti, diskutuoti, dalytis tekstu.

Skaitmeniniame tekste, apimančiame visas rašytinio tekto ypatybes, dažnai naudojami įvairūs medijos formatai: animacijos, nuotraukos, vaizdo ir garso įrašai. Daugiarūšiai elementai skaitytojui leidžia vienu metu suvokti vaizdinius ir žodinius tekstus.

Skaitmeninis tekstas pateikiamas su įvairiais vaizdiniais elementais: diagramomis, lentelėmis, nuotraukomis, laiko juostomis, temų sąrašu, žemėlapiais, piktogramomis, infografikais, gif’ais ir kt. Siekiant vaizdumo ir pateikimo tvarkos tekstas lygiuojamas, rašomas 1,5 pt intervalu atskirtomis pastraipomis ar kolonėlėmis, pasirenkant fono spalvą, išskiriant reikšminius žodžius, didesniu šriftu užrašant antraštes, poraštes ir reikšmingas citatas, išryškinant frazes.

Skaitmeninis tekstas – hipertekstinis, t. y. jis naudoja nuorodas – hipersaitus, kurie jungia įvairias informacijos dalis ir išorinius šaltinius. Tai leidžia skaitytojams tyrinėti susijusias temas ir šaltinius saitais peršokant į kitus puslapius ir dokumentus. Hiperteksto autorystę dalijasi ne tik tekstų, bet ir garsinių, vaizdinių elementų autoriai, programuotojai, technologijų kūrėjai, be to, vienu metu jis kuriamas dviem kalbomis – ta, kuria rašomas tekstas, ir dokumentų aprašymo kalba, pvz., HTML.

Skaitmeninis tekstas yra dinamiškas – jis, kaip ir jo vaizdiniai elementai, gali būti didinamas ir mažinamas, verčiamas, perrašomas, atnaujinamas, redaguojamas, tobulinamas, todėl gali keistis realiu laiku ir prisitaikyti prie skaitytojo poreikių ir interesų.