Mergina analizuoja knygoje perskaitytą mintį.
  • Kas ugdoma skaitant? Ugdomas autentiškas asmeninis santykis su skaitomu kūriniu: kūrinys analizuojamas ir vertinamas, lyginamas su kitais skaitytais kūriniais. Šiuo atveju literatūros kūriniai moko mylėti tėvynę, suprasti jos svarbą ir vertę žmogaus formavimuisi.
  • Ką skaitydami mokomės atpažinti? Mokomasi atpažinti, atskirti ir nagrinėti įvairių literatūros rūšių ir žanrų kūrinius, aptarti jiems būdingus bruožus, panašumus ir skirtumus. Skaitomi ir analizuojami grožinių kūrinių žanrai: eilėraštis, eilėraštis proza, herojinis epas.

Francesco Hayez paveikslas, kuriame vaizduojama kaip Odisėjas įveikė Demodoko dainą. 1813-15

Odisėjas įveikė Demodoko dainą, Francesco Hayez, 1813–15

Skaitomi kūriniai turi galią formuoti socialines nuostatas. Homero, seniausio Europos poeto (VIII a. pr. Kr.), kūrinys  „Odisėja“ pasakoja apie Trojos karį graiką Odisėją, kuris po karo beveik dešimt metų ieškojo kelio namo. Jam trukdė įvairūs dievai (Poseidonas) ir deivės (Kirkė, Kalipsė), gąsdino ar siūlė amžiną gyvenimą, tačiau Odisėjui buvo svarbesni jo socialiniai vaidmenys, patirti tėvynėje: jis buvo Telemacho tėvas, Laerto sūnus, Penelopės vyras, Itakės karalius.