Analizuojant negrožinį ir / ar multimodalinį tekstą svarbu:


Knygos ir padidinamasis stiklas.

svarbiausias negrožinio teksto dalykas. Negrožinių kūrinių tema ne visada aiški, todėl ją reikėtų suvokti kaip tam tikrų reikšmių tekste pasikartojimą. Tema reikalauja apibūdinti teksto visumą. Didesnės apimties tekstuose (pvz., esė) gali būti plėtojamos kelios temos.

(autoriaus tikslas) (lot. intentio) – ketinimas, tikslas, veiklos motyvas. Svarbu, ko autorius siekia tekstu, kokius lūkesčius bando realizuoti.

tai uždavinys, reikalaujantis sprendimo. Negrožinių tekstų problemos dažnai sudėtingos, sunkiai išsprendžiamos arba neišsprendžiamos.

tai dominuojanti sakytinio ir rašytinio teksto komunikacinė paskirtis. Teksto funkcija nurodo, kaip vienos kalbinės bendruomenės klausytojai ar skaitytojai turi suprasti ir vertinti kurį nors tekstą. Dažniausiai skiriama informacinė teksto funkcija, apeliacinė teksto funkcija, estetinė teksto funkcija ir kt. Tekstas dažnai turi keletą funkcijų, iš kurių viena yra dominuojanti. Pvz., reklama turi apeliacinę (pirk šį produktą), informacinę (šis produktas turi tokių savybių) ir estetinę funkcijas.

literatūros kūrinyje – subjektas, į kurį kreipiamasi, jis yra suvokėjas (skaitytojas), į kurį orientuotas tekstas, skaitytojas įtraukiamas į supratimo ir aiškinimo eigą.

negrožinėje literatūroje raiška dažniausiai padeda autoriui perteikti intenciją, paryškinti problemą(-as), atskleisti temą ir pan. Šiuose tekstuose svarbus kalbinių raiškos priemonių vartojimo tikslas – ką jos suteikia, kokią užkoduotą žinutę turi perteikti? Analizuojant multimodalinius tekstus svarbus aspektas yra detalės. Tai vaizdo, garso ir teksto (jeigu jo yra) dermė, situacijų perteikimas, pasirinktų technologijų, sprendimų tikslas, funkcija, įtaka adresatui.